February 10, 2017
Projekt Opera u školama: Zbližavanja mladih naraštaja
Press

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u tijeku su pripreme komične opere S.S.Prokofjeva Zaljubljen u tri naranče, pod ravnanjem Nikše Bareze i u bajkovitoj redateljskoj koncepciji Krešimira Dolenčića, koja će se premijerno izvesti 17. veljače 2017. godine.

S obzirom na to da se radi o iznimno dinamičnoj i slikovitoj glazbenoj farsi, bajkovitog sadržaja te razigrane i duhovite scenografije i kostimografije, koje obje potpisuje mladi engleski umjetnik Simon Bejer, odabrana je kao polazište za pilot-projekt pod nazivom Opera u školama, kojeg zagrebački HNK organizira u suradnji sa školama Grada Zagreba i okolice.

S ciljem edukacije i zbližavanja mladih naraštaja s opernom umjetnošću te razvijanju nove operne publike, organizirani su grupni posjeti učenika režijskim probama opere Zaljubljen u tri naranče, na kojima imaju priliku promatrati proces rada i nastanka operne predstave, uz razgovor s dirigentom i izvođačima te potom i sudjelovati u organiziranom razgledavanju uzbudljivih dijelova kazališta koje publika uglavnomnema prigodu vidjeti. Kazališnim posjetima učenika prethodi anketno istraživanje njihove zainteresiranosti za opernu i generalno kazališnu umjetnost, a svoje doživljaje i iskustva sudionici će podijeliti i u završnoj fazi projekta, što će poslužiti kao svojevrstan orijentir za razvoj i proširenje ovoga projekta u budućnosti.

Ansambl opere Zaljubljen u tri naranče čini velik broj opernih solista, uz pratnju orkestra i zbora HNK u Zagrebu, a izvodit će se na hrvatskome jeziku.

Related Link
Back to List
Back to Top