February 11, 2017
www.FILM-MAG.net: Premijera opere ‘Zaljubljen u tri naranče’ u zagrebačkom HNK-u

by Suradnik

HNK Zagreb – operna premijera
Sergej Sergejevič Prokofjev: Zaljubljen u tri naranče
premijera: petak 17. veljače u 19.30
događanje: Ususret operi, nedjelja 5. veljače u podne

Opera zagrebačkoga Hrvatskoga narodnog kazališta priprema operu-farsu Zaljubljen u tri naranče, ruskoga skladatelja Sergeja Sergejeviča Prokofjeva (1891. – 1953.). Dirigent je maestro Nikša Bareze, a redatelj Krešimir Dolenčić. Scenografiju i kostimografiju osmislio je mladi engleski umjetnik Simon Bejer. Prokofjev je operu skladao po narudžbi chicaškoga opernoga društva i praizvedena je u prosincu 1921. godine u tamošnjem kazalištu Auditorium. Na daske zagrebačkoga HNK postavlja se ponovno nakon 46 godina. Na hrvatskom jeziku izvodit će je veliki operni ansambl uz pratnju Orkestra i Zbora HNK u Zagrebu.

Opera će biti predstavljena javnosti na događanju Ususret premijeri u nedjelju 5. veljače u podne u HNK-u, a ulaz je slobodan!

Program obuhvaća razgovor s redateljem Krešimirom Dolenčićem, dirigentom i ravnateljem Opere Nikšom Barezom, scenografom i kostimografom Simonom Bejerom te intendanticom zagrebačkoga HNK Dubravkom Vrgoč. Bit će prikazani video-inserti s režijskih proba, a operni će solisti Michael Hendrick i Ladislav Vrgoč, uz pratnju korepetitora Vjekoslava Babića, uživo izvesti ulomke iz opere.

Zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište pokrenulo je projekt Opera u školama, s ciljem edukacije mladih o opernoj umjetnosti te stjecanja navike redovitih posjeta učenika opernim predstavama. U suradnji s desetak osnovnih i glazbenih škola, učenicima je omogućeno da u organiziranim skupinama prisustvuju pokusima opere Zaljubljen u tri naranče. U sklopu projekta provodi se istraživanje među učenicima o zainteresiranosti i poznavanju osnovnih elemenata kazališne i operne umjetnosti.

Nakon premijere 17. veljače, Prokofjeva opera Zaljubljen u tri naranče bit će na redovitom programu zagrebačkoga HNK, i to već od 20., 23. i 25. veljače te 1. i 4. ožujka.

Marijana Jakovljević

Related Link
Back to List
Back to Top