February 18, 2017
Opera "Zaljubljen u tri naranče" u HNK - Prvi.hr

Uoči same premijerne izvedbe, zagrebački HNK predstavit će Prokofjevu operu svojim tradicionalnim programom pod nazivom Ususret premijeri, koji će se održati u nedjelju 5. veljače u 12 sati.

Opera Zaljubljen u tri naranče nastala je u ranoj i najradikalnijoj fazi skladateljeva rada, kada je Prokofjev imao samo 28 godina, te u potpunosti odredila smjer kretanja suvremene glazbe i modernoga poimanja operne umjetnosti.

Svojom jednostav­nošću, duhovitošću i osobenim stilom stekla je mnoge obožavatelje diljem svijeta. Skladana je po narudžbi chicaškoga oper­nog društva i praizvedena u prosincu 1921. u kazalištu Auditorium u Chicagu. Uvrštavanje ovoga djela u repertoar zagrebačke Opere, po­slije 46 godina, nosi svježinu toga drugačijega pristupa glazbeno-­scenskoj umjetnosti.

Razigranu i bajkovitu scenografiju te neobičnu kostimografiju predstave s mnoštvom duhovitih elemenata potpisuje mladi engleski umjetnik Simon Bejer, kojemu je poslije uspješnih suradnji s velikim kazališnim kućama diljem Europe ovo prvi angažman u zagrebačkome HNK.

Related Link
Back to List
Back to Top