September 23, 2016
Pjesme iz Gurrea' čekali puno stoljeće: Riječ je o toliko zahtjevnom djelu da ga nijedna kuća nije mogla sama postaviti

Branimir Pofuk

Izraditi dirigentski pult dovoljno velik da bi se na njemu mogla prostrti golema partitura bio je jedan od prvih produkcijskih zadataka u jednom od najvećih pothvata u povijesti hrvatske glazbene kulture: izvedbi monumentalne kantate Gurre-Lieder (Pjesme iz Gurrea) Arnolda Schönberga.

Pod "zapovjedništvom" maestra Nikše Bareze, večeras, 22. rujna, na pozornicu Lisinskog izaći će vojska od 280 glasbenika.

Zbog velike zahtjevnosti, ne samo logističke nego i sviračke i pjevačke, kantata Gurre-Lieder, praizvedena 1913. godine u Beču, nikada do sada nije izvedena u Hrvatskoj. Da je takav projekt predložio bilo koji mlađi dirigent, organizatori bi ga vjerojatno ismijali. Ali, maestro Bareza je autoritet kojem je teško reći ne, a uz to, ove je godine proslavio 80. rodenđan Gurre-Lieder bit će dostojna proslava jubileja umjetnika koji je dao izniman doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi i kulturnom prestavljanju Hrvatski u svijetu.

Fenomenalna struktura

Bivši dugogodišnji šef-dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a i današnji ravnatelj Opere zagrebačkog HNK ujedinio je u pothvatu orkestre i zborove tih institucija, a pridružili su im se Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog te Muzička adademija Sveučilišta u Zagrebu, čijih će osim studenata sudjelovati  u golemom zboru, kao i nekoliko pjevača Capelle Odak.

Ovo monumentalno djelo rijetko se čuje i u metropolama poput Berlina ili Münchena

Čak i na kraju napornog dana, u kojem je održao dva pokusa, dok je u Lisinskom ostao još samo nočni portir, maestro Bareza nije bio preumoran za razgovor o velikom djelu.

Govori o fenomenalnoj strukturi skladbe, o Schönbergovoj genijalnosti i kuhovnosti, o očaravajućoj ljepoti orkestralnih boja, o filozofskoj dubini i organskoj povezanosti glazbe i skihova danskog pjesnika Jensa Petera Jocobsena (Schönberg je uglazbio njemački prijevod Roberta Franza Arnolda), te o zanosnoj himni Suncukojom kantata zaršava, u zanosnom i čistom C-duru, baš kao i Haydnov oratorij Stvaranje.

Ali, s još većim, upravo misionarskim žarom, maestro Bareza govori zašto nam baš danas treba ova velika glazba.

- Ovo je djelo grandiozan apel na one najveće čovjekove vrijednosti koje su danas potpuno zatomljene i ja čestitam svima iz četiriju velikih institucija što su se odlučili na ovaj pothvat. On je važan prije svega zbog stanja u Hrvatskoj, u kojoj se kultura danas jedva spominje, u kojoj vladaju apsolutni konzumerizam i površnost. Kao da se izgubio smisao za duhovno bogatstvo kakvo donosi bavljenje ovakvim djelom - govori Bareza, i ističe kako su izvedbe Gurre-Lieder rijedak događaj od prvorazrednog značaja i u metropolama puput Berlina ili Münchena.

Prijenos na Trećem

Osim njemačkog tenora Michaela Roberta Hendricka i kontrabas-trombonista, kakvog kod nas nema, veličanstveno djelo izvode domaće glazbene snage.

Večerašnjim koncertom, koji prenosi i Treći program Hrvatskog radija, počinje i nova sezona ciklusa Konconijer Simfonijskog orkestra i Zbora HRT-a, ali i operna sezona HNK, u čiju je pretplatu uključena ova izvedba, dok će koncert 24. rujna biti spektakularan početak još jednog ciklusa Lisinski subotom.

Back to List
Back to Top